Bli medlem Logga in

Karriär

Samma som du tävlar i Manchester

Samma som du tävlar i Manchester

Pentagram Film, som använder sig flitigt av Filmcafés tjänster i sina filmproduktioner, har nyligen fått glada nyheter om sin senaste film. Filmen ""Samma som du"" har blivit antagen till Manchester International Film Festival som en av tio bidrag att tävla i kategorin ""Best dramatic short"". Filmerna som tävlar kommer från hela världen och över tusen bidrag skickades in till årets festival.

En stukad tumme startade projektet

En stukad tumme blev början på resan då regissören Philip W. da Silva märkte hur komplicerat och frustrerande det kunde vara att bli handikappad.

- Jag insåg att detta bara var ett litet handikapp i jämförelse med att t ex vara utan en arm. Det fysiska handikappet är ju en sak, men hur påverkar det en psykiskt? Jag började fundera på hur det skulle vara att leva utan en arm, och ifall man kunde fejka att man var handikappad för att få uppleva den äkta reaktionen från människor där ute i samhället. Hur skulle man bli uppfattad och vilka hinder skulle man stöta på? Jag ville försöka sätta mig in i den vardagen för att få en tydligare förståelse, berättar han.

Philip tyckte att det kändes filmiskt att dölja armen och det fanns en möjlighet att skapa en spännande dramatik med det dolda tvillingskapet som sakta men säkert visar sig.

- I nästa steg började jag fundera på frågor kretsande kring just förståelse och empati. Vad innebär det att förstå och känna med någon? Går det ens att göra det när man inte själv är drabbad. Och hur spelar det dåliga samvetet in i allt detta? Många frågor som jag hoppades kunna undersöka med filmen.

Estetiskt var teamet inspirerade av filmen “The tree of life” med sin tydliga färgpalett och sublima ljussättningen. De inspirerades även av filmen “The king’s speech” som konsekvent aldrig använder några “överaxeln-bilder”. Fotografen Bo Pärletun jobbade mycket med vidvinkel, bl.a. för att komma så nära karaktärerna som möjligt.

Fickpengar och Crowdfunding

Den totala budgeten för filmen blev 140 000 kronor. Filmbolaget sökte stöd från Svenska Filminstitutet men fick avslag och bestämde sig då för att finansiera filmen själva. Förutom pengar från egen ficka kom stöd från Filmbasen och en lycka Crowfunding-kampanj.

- Att filmen blivit av är för att skådespelare och medlemmar i teamet ställt upp med sin tid och energi för att de trott på manuset och visionen. Över 150 personer har varit involverade i filmen på ett eller annat sätt, förklarar Johan L. Heinstedt som är filmens producent.

Filmen är till 90 procent inspelad med RED Epic. Några få bilder togs med Canon C300 och undervattensbilderna filmades med en GoPro.

- Vi jobbade också med naturligt solljus tillsammans med solsegel och reflektorer. I övrigt har vi använt mycket Dolly och vid ett tillfälle även en MöVI-rigg, berättar Philip.

Både Philip och Johan är mycket nöjda med de möjligheter RED-kameran erbjöd i färgkorrigeringen.

- Dock spelar det ingen roll vilken kamera du har om du inte kan använda den. Tack vare vår fotograf fick vi välexponerat material som vi lätt kunde arbeta med i efterbearbetningen, understryker Philip.

Filmcafé till hjälp

Filmcafé har varit deras främsta verktyg för att hitta ett bra team att arbeta med.

- Det finns en enorm vilja och mycket talang bland unga filmare i Sverige och vi hade turen att få kontakt med flera under produktionens gång. Personer som gett sitt allt, trots att vi inte kunnat erbjuda någon ekonomisk ersättning. Belöningen blir, förutom att få vara med och möjliggöra en riktigt bra film, så klart att vi vill fortsätta jobba med de som visat på driv och passion i sitt jobb, i produktioner där vi har större budget, berättar Johan.

Planen var redan från början att distribuera filmen främst för filmfestivaler. Pga. filmens lite speciella format, det är varken en kortfilm under 15 min eller en långfilm över 72 min, exkluderas den från många kortfilms- och långfilms-plattformar. Formatet passar sig dock bra för festivaler och de hade nu i januari premiär på Göteborgs Filmfestival.

Vi blev även nyss antagna till Manchester International Film Festival 2015 som en av tio bidrag att tävla i kategorin ”Best dramatic short”. De andra bidragen kommer från hela världen, bl.a. från Mexico, USA, Nederländerna, Tyskland, England, m.fl., så det kommer bli oerhört kul att få åka dit och representera filmen nu i juli, berättar Johan.

Utöver det så fortsätter festivaldistributionen och de förhandlar även med SVT.

Även framtiden ser spännande ut för Pentagram Film. Utöver reklamuppdrag och manusutveckling är de i uppstartsfasen för en ny film i ett mycket längre format.

- Vi har ett riktigt spännande dramaprojekt som vi nu lägger grundplaneringen på och hoppas få stöd för under de kommande månaderna. Och om vi inte får det, så gör vi filmen ändå, avslutar Johan och Philip med ett skratt.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
29 juni 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!