Bli medlem Logga in

Karriär

Orion gick upp på 40 biografer

Orion gick upp på 40 biografer

Orion hade biopremiär i oktober på ett 40-tal biografer runt om i landet. SF köpte inte in filmen, men teamet lyckades ändå få till visningar och sålde biljetter på sin hemsida.

Stjärnorna knyter ihop filmen

Idén till filmen fick Johan Häll redan 2005, då han hade då blivit antagen till Manuspiloterna som är en utbildning för nya manusförfattare. Under läsåret skrev och utvecklade han större delen av manuset. Han har även producerat filmen, som fått titeln Orion.

- Anna, som spelas av Fortesa Hoti, är mycket intresserad av stjärnor. I stjärnornas tecken pratar Tony, som spelas av Filip Berg, och Anna om sin livserfarenhet. Det är med hjälp av Orion som filmen knyts ihop, förklarar Johan.

Johan har inte inspirerats av någon annan film när han skrev historien, men däremot fått mycket inspiration av andra projekt och deras tillkomst.

- Jag tycker det var fantastiskt på det sätt som Robert Lillhonga skapade Hata Göteborg och jag tänkte att jag ska göra likadant. Robert hade en väldigt liten budget till den filmen som jag tycker är väldigt lyckad- och det inspirerade mig att försöka trots lite pengar.

Egna insattser, stipendier och sponsorer

Det är vanligt med egna insatser, stipendier och sponsorer i oberoende filmprojekt. Orion är inget undantag och flera sponsorer trodde på projektet och bidrog med allt från lägenheter till pengar. Även Filmcafe.se kunde bidra med hjälp.

- Filmcafe.se hjälpte jättemycket! Bland annat hittade jag Victor Linnér här som spelar Lee i filmen. Vi har även en del teammedlemmar från Filmcafe.se. Framför allt kom jag och regissören Elias Kababa i kontakt genom Filmcafe.se, förklarar Johan.

Det var många äventyr under produktionen och det är krävande när teknik och transporter inte fungerar. Med liten budget blir det sällan som man tänkt sig och vänner får ofta rycka in.

- En dag brakade bilarna ihop. Just den dagen skulle vi åka fyra mil utanför Uppsala och spela in scener med ett tiotal skådespelare och inhyrda polisbilar. Det var tufft då vi behövde bil med dragkrok, men mitt i sommaren var alla sådana bilar uthyrda. Vänner fick rycka in och rädda situationen.

Biljetterna såldes via egen hemsida

Orion hade biopremiär den 25 oktober på ett 40-tal biografer runt om i landet. SF köpte inte in filmen, men teamet lyckades ändå få till visningar. Biljetter gick istället att köpa på Orionfilmen.se där det även gick att se vilka städer som filmen visades i. Trots flera mindre bra recensioner i pressen är Johan positiv.

- Publiken har gett otroligt fina omdömen vilket är jättekul. Vi märker att det här är en film framför allt som ungdomar längtat efter att få se. Den tar upp en del allvarliga ämnen men samtidigt bjuds det på både humor och kärlek. Det är många som känner igen sig i filmen, berättar han.

Johan vilar inte utan arbetar redan med flera andra projekt. En ny långfilm har precis spelats in och ska snart nå sin publik.

- Efter det är det väl någon kortfilm som står i kö men främst skriver jag på nya manus.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
10 december 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!