Bli medlem Logga in

Karriär

Meningen med Hugo inleder independentsatsningen

Meningen med Hugo inleder independentsatsningen

”Meningen med Hugo” heter en komedi av och med medlemmar på Filmcafe.se. Målsättningen var att filmen skulle bli rolig att se- och enkel att spela in. Filmen inleder SVT:s satsning på independentfilm och visas måndagen den 4 juni.

Lång inspelning

Filmen tog två och ett halvt år att spela in och det är en stor skillnad mellan manuset och den färdiga filmen. Att filma bland vanligt folk i Stockholm var bara det en upplevelse.

- Att stå ute på gatan bland vanligt folk och smeta raklödder på en huvudrollsinnehavare utklädd i färggrann fiskkostym är nog inget regissören kommer att göra snart igen.  När vi skulle filma Västerbrons räcke nedifrån var det ett fyllo som försökte pissa på kameran, berättar Björn Engström, filmens regissör.

Egenfinasierad

Filmen är helt egenfinansierad och utrustningen hade teamet sedan tidigare. Många vänner har medverkat framför kameran för att hålla kostnaderna nere.

- Vi började filma redan 2008, alltså innan den pågående ”stillbildskamerarevolutionen”. Filmen är därför inspelad på en vanlig hederlig liten HDV-kamera. Alltid på stativ, för att få stadiga bilder och få filmens bildspråk att skilja sig från andra ”nollbudgetfilmer”.

Filmen är klippt i AVID då teamet bedömt systemet som mest pålitligt. Råmaterialet var så omfattande som 45 timmar och klippningen utspridd över flera år. Ljudet har lagts och mixats i stereo i ProTools.

- För Online tankades den färdigklippta filmen in igen i Final Cut för att få masterfiler i äkta 1920x1080 genom efterarbetet, och grading gjordes i Color, berättar Björn.

Utmanande med långfilm

Att filmen skulle bli en långfilm var något som utvecklade teamet med utmaningarna de medförde.

- Det slutar handla om detaljerna och börjar handla om de stora dragen, om balansen genom filmen. Det har varit verkligen roligt att kunna jobba med det, säger Björn.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
4 juni 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Kristina
    Statist
    Kan bara säga att vi är många som tycker att filmen berörde ända in i hjärtat och blev fantastisk bra ! Henrik Elmer & Björn Engström har verkligen lyckats göra FilmSverige lite gladare.. Hälsningar Kristina Welander , Tommy Dahlstedt & Göran Holm

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!