Bli medlem Logga in

Karriär

Medlem på Filmcafe.se vann guldbagge

Medlem på Filmcafe.se vann guldbagge

Torbjörn Olsson, filmarbetare och medlem på Filmcafe.se, vann för Guldbaggen för de visuella effekterna i ”Kronjuvelerna”!

Den första baggen för visuella effekter?

Filmcafemedlemmen Torbjörn Olsson har jobbat mycket utomlands och med storfilmer som ”Sagan om ringen”-trilogin, ”Avatar”, ”King Kong”, ”Tintins äventyr” och många fler. Guldbaggen fick han tillsammans med kollegan Håkan Blomdahl i den nyinstiftade kategorin bästa visuella effekter. Torbjörns arbete med Kronjuvelerna skiljde sig inte så mycket från andra svenska filmer, men oerhört mycket från de internationella filmer han arbetat med.

- Jag kan tycka att det känns lite märkligt att ha en bagge för enbart visuella effekter i Sverige eftersom vi inte gör så mycket av det här. Däremot tycker jag att det har varit helt galet att t.ex.. mask eller kostym inte haft någon innan. Jag menar att alla filmer har behov för mask och kostym men inte alla har behov av VFX, berättar Torbjörn?.

Tllbaka till Sverige

Många drömmer om att arbeta med storfilmer utomlands men Torbjörn har flyttat hem till Sverige igen. Han känner att han klättrat färdigt på internationella karriärsstegen och satsar helhjärtat på papparollen istället, även om det finns många spännande jobb i Sverige också.?

- Jag är i princip konstant på resande fot, fast mest inom Sverige. Produktionerna befinner sig på olika platser hela tiden. Jag är ett resande enmanskontor med en MacBook Air i ryggan och en iPhone i fickan.

Tips om du vill arbeta med visuella effekter

Torbjörns intresse började med Airbrush men kom tidigt i kontakt med Photoshop och PC- datorer. Från den stunden var han fast och har följt de möjligheter han sett dyka upp under resans gång. Vad har han för tips till de som vill arbeta med visuella effekter?

- Jag skulle vilja säga att du måste vara estetiskt lagd och ha ett genuint intresse av bilder. Att konstant skapa och producera med alla till buds stående medel är ett sätt att få uppmärksamhet för det man kan. Jag kom in på en utbildning, som jag visserligen struntade i och aldrig gick klart, men fick tillgång till datorer och utrustning så att jag kunde sitta dygnet runt och pilla med det som tillslut var min portfolio att söka jobb med... det gick ju bra kan man tycka.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
7 februari 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!