Bli medlem Logga in

Karriär

Medlem filmar med Tuva Novotny

Medlem filmar med Tuva Novotny

Medlem långfilmsdebuterar med Tuva Novotney

Var inte en blek kopia av andra, våga vara det original du egentligen är. Det är temat på Filmcafémedlemmen Antonio Tubléns långfilmsdebut med Tuva Novotney i huvudrollen.

Våga vara originell

Filmen har ett tema som går ut på att man ska inte ska vara en blek kopia av andra människors förväntningar utan vara det ”original” man egentligen är. Från början var arbetstiteln ”Från kopia till original” men så kortades den till bara ”Original”.

- Förutom att den första titeln kändes lång fungerar den på både svenska och danska. Filmen kommer ju upp på bio i Danmark också, berättar Antonio.

Ligger framtiden för svensk film i Danmark?

Det undrade Tuva Novotny, som spelar en av huvudrollerna, på en presskonferens i skarp kritik mot Svenska filminstitutet. Anledningen är att Original bara kommer går upp på ett fåtal svenska biografer i år. ”Nu undrar man om en återöppning av The Pirate Bay kommer vara den enda möjligheten för att visa svensk film för svensk publik?”, avslutas debattinlägget. Antonio tycker att framtiden för svensk film ser lite mörk ut.

- Men det kan det ju inte vara i evigheter! Det behövs filmskapare som vågar göra den film de brinner för vare sig det är skräck eller drama. Det känns som att hoppet ligger hos oberoende svenska filmare, berättar han.

Inspelad med HDCAM och Pro35 adapter

Eftersom Original har stöd från danska Filmverksted är det mesta inspelat på på HDCAM med Pro35 adapter. Några scener i slutet av filmen är även inspelade på RED och 99 % av tagningarna har filmats med hjälp av en Steadicam.

- Vi gillar att kunna jobba relativt snabbt och enkelt. Att fokusera på historien och skådespelarena. Vi hade bara 25 dagar på oss och skulle filma i fem olika städer, tre olika länder, en massa olika platser och karaktärer. Tekniken fick därför anpassas efter förutsättningarna.

Utvecklats av projektet

En ordentlig planering gav resultat då filmen i stort blev vad de tänkt. Vissa ändringar tvingades de dock göra och efter den första klippningen var filmen totalt 2.20 timmar lång. Att sedan klippa ner filmen till 1.40 timmar gjorde ont då flera ”darlings” togs bort.

- Att få arbeta med så duktiga skådespelare var extremt lärorikt. Det var även roligt att jobba med en längre historia. Jag har helt klart lärt mig mycket!

Original på festivaler

”Original” går upp på fler danska biografer än svenska och har även visats på prestigefulla Tribeca Film Festival i New York.

- Vi ska även till A-festivalen ”Shanghai International Filmfestival” nu i juni där vi är med i huvudtävlan. Det känns fantastiskt och ska bli otroligt kul. Dessutom sitter både Danny Boyle och Andie MacDowell i juryn så det känns lite kul att de ska se vår lilla film.

Amerikanska agenter är intresserade

Efter Tribeca Film Festival har även amerikanska agenter & managers börjat höra av sig och de har fått en hel del manus att läsa. Nu ska de skriva klart en barnfilm med lite mörkare undertoner.

- Original är första långfilmen men absolut inte sista. Långfilm is the shit, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
5 juni 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!

Ett fel inträffade, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbetEtt fel inträffade på sidan, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbet.