Bli medlem Logga in

Karriär

Kortfilm om vilsna själar

Kortfilm om vilsna själar

Tariq började för ett år sedan att experimentera med en kort film som skulla få ett oväntat slut. Efter en tid kändes allt plötsligt fel. Han upplevde att han slösade med sin och vännernas tid och insåg att manuset behövde utvecklas för att filmen skulle bli bra. Idéerna till Tariqs andra kortfilm Den vilsne började ta form. - Tyvärr så är vilsne en maskulin form, så det gör att man direkt tänker min karaktär som den vilsne, men för mig så är alla karaktärerna vilse, berättar Tariq.

Nära och kära gjorde allt möjligt

Ambitionen var från början att spara pengar så att budgeten och de tekniska resurserna skulle bli bättre. Tariq kände dock att filmen borde produceras snabbt och eftersom årstiden spelade stor roll skulle han ha tvingats vänta i ett år. Förutsättningen blev istället ett troget team.
– Jag fick väldigt mycket hjälp av mina nära och kära, utan de skulle det här ha varit omöjligt. Två av mina närmaste har varit produktionsassistenter och kämpat helhjärtat genom hela produktionen.

Tariq berättar vidare att flera stora problem kantade inspelningen men att de till slut gick att lösa.
– Jag tror på Gud och tycker att hela produktionen har varit ett stort mirakel.

Resultat över förväntan

Tariq berättar entusiastisk om att han utvecklats som regissör genom arbetet med filmen och att framförallt skådespelarna lärt honom mycket.
- Jag fick jobba med väldigt duktiga skådespelerskor. En av karaktärerna är en sjuårig tjej, vilket gjorde att jag fick regissera barn- och det var en stor upplevelse.

Det problem som fortfarande kvarstår är ljudet som de inte är helt nöjda med. Till dvd-versionen som lottas ut här på Filmcafé ska förbättringar ha gjorts. Vilken teknik användes i övrigt?
– Filmen är fotat på Canon xm2, och efterarbetet har vi gjort på Adobe Premiere, ljudkorrigeringar med Adobe Audition, och DVD-produktion med Encore DVD. Får filmen den uppmärksamhet som vi förväntar oss, hoppas vi kanske få den lanserad av något produktionsbolag. Vi arbetar också med att göra klart en version med bättre ljud och engelsk undertext.

Oberoende filmskapare bra för svensk film

Tariq uppmuntrar mångfald, nya idéer, och framför allt fler idéer. Han understryker hur viktig den ström av bra oberoende filmskapare är för svensk film.
- Och kan vi filmare bevisa att vi kan producera filmer som håller hög kvalité, så kommer också produktionsbolag att våga satsa på oss.

Framtiden för Tariq

I skrivandets stund arbetar Tariq med två nya kortfilmsmanus. Båda filmerna kommer att kräva mer resurser så han letar febrilt efter produktionsbolag att samarbeta med.
- Jag vill tacka Filmcafé som gjorde det möjligt för oss att hitta så duktiga skådespelare. Filmcafé är precis vad som behövs för att oberoende filmare ska kunna träda fram. Samtliga skådespelare har vi hittat tack vare Filmcafé.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!