Bli medlem Logga in

Karriär

Jango on tour; Ny långfilm av medlemmar

Jango on tour; Ny långfilm av medlemmar

Medlemmar på Filmcafe.se långfilmsdebuterar. En fartfylld roadmovie med galna upptåg, action, humor och ett glatt svenskt sommarhumör!

Första långfilmen

Teamet bakom Jango on Tour har gjort ett 40-tal kortfilmer tidigare, jobbat med reklamfilm och medverkat på en del långfilmsinspelningar. Jango on Tour är deras första långfilmen. Idén till filmen uppkom för några år sedan då medlemmarna Johnny Wernersson & Malin Dahl tävlade med en kortfilm på Novemberfestivalen.



- Vi märkte att publiken uppskattade filmen och eftersom det var sista året vi kunde vara med och tävla i kortfilmssammanhang på amatörnivå, bestämde vi oss för ett långfilmsförsök.



Jango on Tour syftar på kompiskollektivet Jangofilm. De ger sig ut på en vild resa genom Sverige för att leva ut sina drömmar. 


Blygsam budget

Det har inte funnits många kronor att satsa i projektet, däremot har de fått mycket hjälp från andra aktörer i branschen.



- Eftersom vi fått mycket stöd och hjälp från olika håll, bland annat från Filmcafe.se med sin fantastiska hemsida där vi hittat flera av skådespelarna i filmen, har det gått att genomföra projektet.

Genom bra kontakter har de även konstruerat en 4 meters kran för att göra professionella åkningar, de fick hjälp av koreograf och dansare från Nerikes Dansinstitut och fick låna mycket teknik för att komma billigare undan.

- Det som kostade har varit rekvisita, drivmedel, logi, kost och en massa tid helt enkelt, berättar Johnny.

Digital teknik

De har jobbat med kameran Sony HDR-FX1 för att den är enkel , snabb och smidig. 


-Den fungerade bra då och vi fick det resultat vi eftersträvade men vi jobbar numera i vårt företag Backa Studios med DSLR teknik och en Canon 5D Mark II.


Backastudios är inte rädda för att ta ut svängarna. De har jobbat med 3D-teknik, Stopmotion, 2D-animation, greenscreenteknik och vfx i många av filmens scener.


Projektet växte

Tanken var att filmen skulle vara ett experiment för att se om Backastudios kunde hantera en långfilmsproduktion. Ambitionen var att inspelningen skulle vara snabb och handkamera skulle användas. 



- Men hela kalaset växte till något helt annat och i slutändan hade vi kranåkningar, undervattensscener, flygplansjakter med explosioner, tecknade drömsekvenser, sång & dansnummer, galna stunts mm.

Experimentet gav frukt

Johnny och Malin känner att de utvecklats som filmare av projektet och har bättre förståelse för skillnaden mellan lång- och kortfilm.



- Vi var ordentligt blåögd i början och trodde att hela branschen skulle öppna sig som en mussla bara man kom ut med en långfilm, men så fungerar det inte riktigt. Nästan alla har ju en kamp framför sig om man vill jobba inom film, oavsett om man är framför eller bakom kameran.

Filmen har redan distribution

Filmen distribueras av Cinematic Vision som tidigare distribuerat de svenska biofilmerna Gränsen och Psalm 21. Releases är den 23 november över hela Sverige.



- Vi fick till distribution genom att distributören först fick se en trailer som de gillade och efter diverse telefonkontakt sände vi över en screener/grovkopia av filmen som de fick kolla igenom för ett slutgiltigt beslut om distribution.

Vi är jättenöjda med det samarbete och den kontakt vi fått och hoppas självklart att de vill jobba med oss i framtiden.


Nästa film blir en skräckis!

Johnny och Malin ser med spänning fram emot hur långfilmen tas emot och har redan nya planer. 


- Till vårt nästa filmprojekt, ”Dödlig terräng”, byter vi genre och koncentrerar oss på psykologisk skräck liknande den i den brittiska filmen ”Eden Lake”. Mängder av artiklar under 2011 har handlat om sexuella övergrepp på frihetsberövade människor, försvunna personer mm. Vi vill i nästa film utforska den ondskan som ligger bakom dessa dåd.


Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
23 september 2011

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!