Bli medlem Logga in

Karriär

Medlem på Filmcafe.se gör fem myror som Snuffmovie?

Medlem på Filmcafe.se gör fem myror som Snuffmovie?

Henrik Möller är medlem på Filmcafe.se och ryggar inte för att genomborra svåra frågor trots små produktionsmedel. Han har upprört, roat och skapat debatt med sina tecknade kortfilmer och svarta humor. Nu kommer filmen ”Kaninhoran” på dvd.

Ångest och svart humor

Henrik Möller började rita och skriva roliga historier redan vid fyra års ålder, men snart ändrades tonen i hans sagor. Tanken har varit att kortfilmerna ska vara en motsvarighet till LP skivan, en samling korta filmer som spelas till skratt och tårar på förfesten, men leder till ångest dagen efter. Han beskriver kaninhoran som en film om mobbingens irrationella logik.

- Lise är överviktig, svettas mycket och det finns enligt hennes vänner bara en anledning till att man svettas mycket. Det är för att man knullar för mycket... och då är man hora, berättar han.

De flesta av Henriks filmer handlar om människor som känner sig misslyckade och det görs inga romantiseringar. På frågan om han utvecklats som filmare av att arbeta med ”Kaninhoran” svarar han kort att han blivit tröttare och mer hatisk mot mänskligheten.

Gillar experimentell film

Henrik Möller ogillar det svenska filmklimatet som ser blekt och tråkig ut och önskar inget hellre än att inspirera andra att göra oberoende svensk film.

- Folk är rädda för att bli utskrattade, de vågar inte längre vara skamlösa och experimentera. Kanske är de inte intresserade av att göra film utan bara vinna den där guldbaggen/ära och berömmelse och då blir karriären oftast kort. Folk tröttnar och går vidare till annat.

Henrik har gjort över 50 filmer men tjänar inga pengar på dem. Kaninhoran har kostat 18500 :- och pengarna kommer ur egen ficka, men nu har filmerna fått distribution.

Njutafilm distribuerar

Njutafilms har tidigare gett ut kortfilmssamlingar och lyfter regelbundet fram oberoende svenska filmskapare. Distributionen är det enda Henrik Möller inte klarar av själv.

- De var sugna redan från början och hade följt mina filmer från starten för tio år sedan. Deras överenskommelse med mig var att så länge jag betalar hela kalaset så distribuerar de åt mig, berättar han.

Geniförklarar och hatad

Henrik Möllers filmer är ofta råa och frågan är om de hade blivit bättre med större budget, filmerna visar hur oviktig teknik och budget är i jämförelse med en bra idé. Filmerna framstår nästan som ännu mer ”rakt på sak” då den låga budgeten märks av.

Hans kortfilmer har delat kritikerna i olika läger och antingen älskar eller hatar publiken dem. Nöjsguiden tycker att Henrik är ett missförstått geni men i gästboken på hans hemsida blir han mordhotad för att ”göra skitfilmer om Malmö”.

- En rolig anekdot är att Staffan Westerberg (Vilse i pannkakan) ringde upp mig. Han hade ringt alla Henrik Möller i Malmö för att få tag på mig och berättade att han var överväldigad av Kaninhoran DVD:n och önskade att det var något han hade gjort själv. Det är den coolaste hyllning jag fått i mitt liv, berättar han.

”Kaninhoran” är bara en av Henrik Möllers kortfilmer och missa inte de övriga, om du vågar.

Kaninhoran

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 oktober 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!