Bli medlem Logga in

Karriär

Fröken Julie- på film!

Fröken Julie- på film!

Mattias Dimfelt och Mikael Berg heter två medlemmar som uppskattar historien om Fröken Julie av Strindberg. De bestämde sig för att arbeta om manuset och göra en filmversion av det klassiska kammarspelet.

Långfilmsdebut

Både Mattias och Mikael är vana med Strindberg i teaterform och att arbeta med kostymer. De har tidigare gjort kortfilmen Amelia tillsammans och även den filmen har en kvinnlig huvudroll och utspelar sig på 1800-talet. Fröken Julie är deras första långfilm tillsammans och projektet var en stor utmaning.

- Bland annat hade vi ett tight schema med endast sex veckors inspelning. Det var svårt att göra ändringar med så många inblandade, berättar Mattias.

Han minns särskilt en dag när de spelade in en scen i en 1100-tals kyrka utanför Halmstad, med 100 statister.

- Det var en solig dag som blev en riktig familjetillställning!

Stöd av distributörerna

Filmen är finansierad med stöd av distributörerna Suntower Communications och Noble Entertainment. Alla medverkande har satsat sin lön i projektet och skrivit avtal om vinstdelning, men nästa gång ska projektet vara helt finansierat innan inspelningsstart förklarar Mattias.

En annan medlem på Filmcafe.se, Erik Hassel, har fotograferat Fröken Julie och en stor del av budgeten gick till kameran RedOne- samt en åkvagn, en skylift och annan utrustning. Till sin hjälp hade Erik elektrikern Anders Hedqvist och de har fått mycket beröm för fotot i filmen.

- Vi har hittat flera duktiga personer genom Filmcafe.se. Förutom skådespelare och statister har vi även fått kontakt med specialister inom 3D och Green Screen m.m, berättar Mattias.

Distribution till bio och DVD

Den svenska och internationella distributionen sköter Suntower Communications och Noble Entertainment. Fröken Julie går nu på biografer i Halmstad och Laholm och är tänkt att visas runt om i landet efter sommaren.

- Både jag och Mikael letar efter nya samarbeten med andra produktionsbolag. Vi jobbar bra ihop och vi kommer säkert att jobba igen framöver. Men vi vill öppna dörrar snarare än stänga, och att samarbeta med andra kan ge nya intressanta möjligheter, avslutar Mattias.





Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
20 juli 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!