Bli medlem Logga in

Karriär

Film om utanförskap

Film om utanförskap

De är unga, drivna och tillsammans hoppas de kunna slå sig in på den tuffa svenska filmmarknaden. Idag drivs TS Produktion av Filmcafe-medlemmarna Thomas Aziz, Sam Murad och Robin Ehlde.  Företaget bygger dels på beställningsjobb åt företag för att tjäna mer men har även en kreativ del för filmskapande. De hoppas snart kunna släppa sin första långfilm, men redan nu är de aktuella med sin kortfilm ”Jonas”.

Film om integration och utanförskap

Thomas Aziz och Sam Murad startade 2010 företaget TS Produktion och i år fick de tillskott av regissören och manusförfattaren Robin Ehlde. Det är Robin som har skrivit och regisserat kortfilmen ”Jonas”.

- Filmens huvudbudskap är integration och utanförskap. Huvudkaraktären byter namn från Damir till Jonas för att känna sig mer svensk, för att lättare få det där jobbet han vill ha- och för att bli respekterad. Så titeln är inte så intressant förrän man vet vad filmen handlar om, då blir den helt plötsligt väldigt intressant, förklarar Robin.

Filmen är en del av ett större projekt som heter ”Welcome to Sweden”, som ska utmynna i en långfilm som förhoppningsvis är färdig under 2013. Tanken är att kortfilmen ”Jonas” ska fungera som en pilot inför den långfilmen. 

- Kortfilmen ”Jonas” är är en del av långfilmen och fungerar därför som en teaser när de söker stöd och finansiering. Men sen även att den funkar som en egen kortfilm som vi tävlar i festivaler med, säger Robin.

Inspelad på RED

Nästan hela filmen är inspelad i Södertälje och mycket hjälp bidrog Södertälje kommun och lokala företag med. Uthyrningsföretaget Dagsljus sponsrade produktionen med teknik, vilket är en av de största kostnaderna under en inspelning.

- Vi spelade in på Red MX. Postproduktionen gjordes av The Line i Stockholm och ljudläggning gjordes av Tonstugan i Trollhättan. Vi har bra samarbetat med dessa företagen från tidigare projekt så det kändes naturligt att fråga om de vill vara med på projektet, förklarar Robin.

”Jonas” är Robins andra kortfilm som är längre än 10 minuter och han upplever att han utvecklats mycket som filmare av projektet.

- Jag tycker att jag är redo för att göra ett stort projekt nu, så hoppas att långfilm blir nästa grej! 

Internationella festivaler

TS produktions sköter distributionen av filmen själva genom att skicka ut filmen till alla festivaler i Sverige och många festivaler runt om i världen.

- Det finns ju många sidor på nätet som listar upp internationella festivaler, så det är bara välja ut vilka man vill skicka filmen till. Sen får man bara vänta och hoppas man kommer med, förklarar Robin.

”Jonas” har redan kvalificerat sig till i följande festivaler:

Los Angeles New Wave International Filmfestival
Marbella International Filmfestival 
28º FESTROIA Filmfestival i Portugal
Twain Harte Filmfestival i Kalifornien
Phenom International Film Festival i Louisiana

Jonas - Trailer (English version HD) from TS Produktion on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 augusti 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Johan
    Skådespelare
    Underbart att se! Marko är en duktig skådespelare, har spelat mot honom i en annan kommande kortfilm! :)

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!