Bli medlem Logga in

Karriär

Filmcafé på Drömfabriken

Filmcafé på Drömfabriken

Drömfabriken arrangerades för tredje gången på Filmhuset Den 23-25 april 2004. Alla som jobbar med film eller drömmer om att bli en del av Filmbranschen var välkomna. Det var många som kom och gick under de tre innehållsrika dagarna, då det visades film, debatterades, undervisades och minglades i biografer och foajé. Här får ni bara smakprov på alla aktiviteter.

Mycket film för pengarna

En mycket välbesökt programpunkt var ”Mycket film för pengarna” där Svenska Republiken och Danska Directors`cut kom till Drömfabriken för att berätta om sitt koncept att producera bra långfilm till rimliga kostnader. Republiken är ett nystartat produktionsbolag som ska producera fem långfilmer på 18 månader och Directors`cut är en dansk idé om ett produktionsformat för snabbare finansiering av långfilm och mindre omständlig filmproduktion. Vill ni läsa mer i efterhand kan ni titta på www.republiken.se

Filmmässan

En nyhet för i år var filmmässan i Filmhusets foajé där det fanns över 40 utställare. De flesta regionala resurscentra var representerade liksom filmskolor, festivaler och andra nätverk för unga filmare. Filmcafé™ var naturligtvis på plats med datorer att surfa på och ett litet café där man kunde sitta ner och få en kopp kaffe. Det var mycket trevligt och givande att träffa många från sidan i verkligheten och ta del av tips och idéer som medlemmar delade med sig av.

Mikael Nyqvist, Alexander Skarsgård och Cecilia Frode

Några av Sveriges flitigaste skådespelare fanns också på plats för att i ett samtal med Gunnar Rehlin berätta om sina erfarenheter och yrkesval. Det var mycket intressant att ta del av Mikael Nyqvist, Alexander Skarsgård och Cecilia Frodes framgångar och motgångar, drömmar kontra verklighet.

-Jag blev intresserad av att skådespela då jag hade tråkigt i lumpen, sa Skarsgård, som förklarade att han är skådespelare för att han vill ha ett roligt jobb att gå till om dagarna.

Mikael Nyqvist berättade om att skådespeleri var ett sätt att påverka och få folk att tänka efter medan Cecilia pratade om vilken regissörstyp hon föredrar.

Internationella storheter

Som tidigare år presenterades förutom ett fyrtiotal svenska gäster flera internationella storheter. En av dessa var Peter Viertel. Manusförfattare som har arbetat nära bland andra Ernest Hemingway, John Huston, Alfred Hitchcock och Orson Welles. Nathan Larson, som har skapat musiken till bland annat Boys Don´t Cry och Lilja 4-ever pratade om filmmusik. Simon Phillips var också på plats för att reprisera förra årets succé då han föreläste om >>The key<<. Denna metod förklarar Phillips:
-The Key focuses om the filmmakers´ understanding of their story by seeing through the eyes of their character.

Vi längtar redan till nästa år

Att restaurera en film, att söka filmstöd, att få sin kortfilm visad på festivaler och bio samt hur man gör en 35-mm visningskopia av digitalt material var andra intressanta föreläsningar. Årets upplaga var en mycket trevlig tillställning där glada skratt blandades med debatter, fest och vänskap. Vi på Filmcafé™ är jätteglada över dessa tre dagar och alla som delat med sig av tankar och lust till film. Det krävs en generositet och vilja att dela med sig för att Drömfabriken ska bli ett evenemang att räkna med. Vi längtar redan till nästa år.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!