Bli medlem Logga in

Karriär

En film om sociala tabun

En film om sociala tabun

Tack för senast är producerad av Jessica Liander och har nyligen vunnit World of Shorts 2013. Som en del i priset visas den som Highlight i Short Film Corner under filmfestivalen i Cannes 15- 26 maj. Filmens regissör, Jakob Beckams, har fått ackreditering till festivalen och kommer att vara där för att sälja filmen.

Sociala tabun

Inspirationen till filmen kom från sociala tabun, hur man bör och inte bör bete sig på en social tillställning, en fest eller middag.

- Jag började jag rota i jobbiga händelser på fester när jag var fjortis och så slog jag ihop allt, säger regissören Jakob Beckman.

Filmens titel, ”Tack för senast”, var ursprungligen en replik i filmen men som nu klippts bort. Det är en artighetsfras som ska sammanfatta handlingen i filmen eftersom den handlar om två olika sociala tillställningar; en som händer nu och en som karaktärerna försöker minnas.

Producerad med teknikstöd

Filmen är producerad med kontant- och teknikstöd från Filmbasen och teknikstöd från Filmcentrum Stockholm. Filmbasens Canon EOS 7D + plus diverse olika linser, stativ och handrigg. Ljusutrustning från Filmbasen och Filmcentrum.

Filmen är klippt i Final Cut på en MacBook Pro. Pengar kommer i övrigt från filmens producent och medproducent.

Flera framgångar

Målet med ”Tack för senast” är att nå ut till en så stor publik som möjligt. Den har redan visats på SVT två gånger och finns tillgänglig på svtplay till 19e maj och på dazoo.com. Filmen har visats på flera filmfestivaler i bland annat Sverige, Belgien, Tyskland, Ukraina, Italien, Spanien och Kroatien.”Tack för senast” vann även brons i individuella klassen på Sveriges Kortfilmfestival 2012 och priset för Bästa manliga skådespelare i individuella klassen gick till Filmcafémedlemmen Joakim Granberg som spelar Lars i filmen.

Vill ni också tävla med kortfilm på nätet? World of shorts är en kortfilmstävling som arrangeras av kortfilmssajten Daazo.com, som arbetar med att skapa en plattform för kortfilm där filmare kan nå ut till en större publik.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 maj 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!