Bli medlem Logga in

Karriär

Bästa huvudbilden? Reportage

Bästa huvudbilden?

Rollbesättare tipsar om valet av huvudbild

Om du visar ett ansiktsporträtt för två av dina närmaste vänner och frågar vad de tycker får du ofta två helt olika svar. När det handlar om huvudbilder tycks alla ha en stark åsikt men det är åsikten i industrin som räknas. Filmcafe.se har därför frågat experter och rollbesättare vad de tycker är viktigast med huvudbilden. Här får du tipsen som kan avgöra om jobbet blir ditt.

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Tomas
    Producent
    OK. Är nog inne i min egen värld lite för mycket bara... :)
  •  
    Tomas
    Producent
    Jag blandar inte samman dem. Jag vet exakt vad de har för olika funktioner, men som jag skrev så förstår förstår jag inte diskussionen riktigt - utifrån mitt perspektiv som producent. Jag har ju förvisso ingen erfarenhet av att jobba som skådespelare mot just agenturer - men agenterna måste ju skriva kontrakt med dom de tror de kan "sälja in". Det handlar ju främst om vilket värde skådespelaren har hos agentens kunder (producenter).
  •  
    Tomas
    Producent
    Som producent blir jag bara helt konfunderad av den här frågeställningen. Det första en agentur kollar på är ju namnet: Kan den här skådespelaren/skådespelerskan bära den här filmen i marknadsföringen? Det är i förlängningen kopplat till track record. (vilka filmer har hon/han varit med i tidigare). Det är ju först efter en skådespelare så att säga "kvalificerat sig" för en roll på detta sätt som det är aktuellt att ens titta på utseende, talang, sammansättning med övrig cast osv. Pratade för någon timme sedan med en producent som försökte få Jessica Albla till ett av sina projekt - och lite tidigare med en annan producent som just knutit Gary Oldman till ett av sina projekt. Inte pga av att dessa hade svart eller vit huvudbild på sitt CV - utan pga att dom funkar i marknadsföringen. Dom ger rätt svar på den där frågan alla producenter får från finansiärer och distributörer, när dom pitchar sina projekt: "Who's in it?" Där finns det egentligen bara två sätt för en skådespelare/skådespelerska att jobba upp sitt namn till en nivå att dom kan bära filmer: 1. Var med i mindre roller i stora filmer. 2. Var med i stora roller i små filmer som sedan slår stort. Jag gissar att det där med svart eller vit huvudbil främst då gäller när man söker mindre roller i stora filmer - och ärligt talat så tror jag inte det spelar någon större roll i dessa sammanhang. Det gäller nog mer att finnas med på casting agenturernas radar - och då handlar det väl mer om att skapa en tydlig profil och marknadsföra sig mot dem på ett bra sätt. Exakt hur man gör det är nog VÄLDIGT individuellt.
  •  
    Anita
    Skådespelare
    Varför ett så elakt inlägg, Jimmy? Vad har Ellie gjort dig som får dig att bete dig så snipigt och barnsligt. Fy fan så lågt, jävligt lågt. Och apropå stavning... jag stavar mitt namn utan h. Anita
  •  
    Jimmy
    Statist
    citat:
    Originalet postat av Ellinor Denkert
    I USA är industristandarden färgbilder. Det är direkt dåligt att använda en svartvit bild, vad jag förstått. Värt å tänka på.
    Roligt att du kan svara med flerstaviga svar UTAN att du tidigare fått medhåll från Tomas eller Anitha, vuxet! Det är INTE direkt dåligt att använda svartvit bild, de flesta AGENTURER i USA använder faktiskt en sådan bild gentemot sina kunder. Industristandard?
  •  
    Thomas
    Skådespelare
    Bra artikel om ett ämne vi har berört innan. Den hänvisar vi gärna till när statistföreningen drar i gång sina statistkurser.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!