Bli medlem Logga in

Karriär

Ny humorserie på nätet

Ny humorserie på nätet

Urban Bergsten lanserar en ny humorserie i fyra delar på nätet. Allt skrevs och filmades under sju dagar och blev slutligen runt en timma färdigt material. I huvudrollerna ser vi många medlemmar från Filmcafe.se.

Ett misslyckande blev starten på något bättre

Då både inspelningsplatser och skådespelare uteblev blev Urban Bergsten tvungen att tänka om. En produktion hade gått i stöpet och nu behövde han fokusera på vad som faktiskt fanns tillgängligt. Fryshusets Gymnasium och ett stort nätverk av begåvade människor blev en bra början på den workshop i humor som resulterade i webbserien Pseudoteve.

- Jag presenterade två ämnen per dag att ha som ram, sedan delade vi upp oss i olika konstellationer och skrev utifrån dessa fram till lunch. Där läste vi upp resultatet för varandra och röstade sedan fram vilka fyra scener som skulle filmas på eftermiddagen. Dagen därpå hade vi alltså materialet, som blev över dagen innan att jobba vidare med, samt två nya ämnen att utgå ifrån. Sjukt roligt och lärorikt. Fyra avsnitt blir det. Sammanlagt cirka en timme färdigt material på en vecka, förklarar Urban.

Inspirerad av program på kultförklarade ZTV

Slutformatet är inspirerat av programmet ”Tommy” som sändes på den numera kultförklarade TV-kanalen ZTV. Urban var med och gjorde programmet tillsammans med Felix Herngren, Fredrik Lindström, Pontus Djanaieff, Pontus Ströbaek och Conny Petersén. Precis som i “Tommy” har materialet i Pseudoteve olika komiska infallsvinklar och tittaren bjuds på allt från slapstick till mer ”konstiga” grejer.

- Min teatergrupp heter Teater Pseudo, så det är förstås huvudorsaken till webbseriens titel. Sedan är det också en liten lek med vad det är vi gör. TV fast på nätet och klippt som film.

Urban hade ett övergripande ansvar och har skrivit, agerat och regisserat. Stefan Bommelin fotograferade, skötte klippning och grafik. Henric Brandt och Björn Börjeson tillkom med sina expertkunskaper och i slutändan laborerade Urban och Stefan med ordning, upplägg, rytm och ton.

- Extra roligt var att avsluta flera av dagarna med att gå ner till vattnet och se Andreas Vaehi trilla i, på samma ställe varje dag. Serveringspersonalen på restaurangen bredvid spärrade upp ögonen varje dag. Dessutom fick Yohanna Idha möjligheten att plocka fram sin karaktär Maud, som hon lekt med i flera år, men inte hittat ett forum för tidigare. Nu äntligen hade vi ett!

Distribution på webben

Urban bestämde sig för att inte kompromissa. Han gillar olikheterna i programmet och ville att alla som var med skulle få möjligheten att synas och skina. Något han inte tror att en TV-kanal godkänt i lika stor omfattning.

- Distribution via webben är nytt för mig, så vi får väl se. Men jag är optimist. Fördelen är att det är sketchhumor. Svårare med kortfilm till exempel. Vi ska även släppa ”singlar” från avsnitten, alltså en sketch åt gången.

Urban har flera andra projekt på gång men hoppas att Pseudotv kan växa och bli mer kommersiellt, samtidigt som de får behålla den kreativa friheten.

- Ser man på vad vi faktiskt åstadkommit på bara en vecka, så förstår man ju vad lite mer tid och pengar skulle kunna åstadkomma. Ännu mycket mer fantastiska grejer, avslutar han.

Humorprogrammet publiceras på Branbomms Youtubekanal 12 dec-2 jan och första avsnittet hittar ni nedan.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
16 december 2014

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!