Bli medlem Logga in

Karriär

Att anställa till sin filmproduktion

Att anställa till sin filmproduktion

Att anställa personal är ofta det som nya filmskapare ser som en av de roligaste bitarna i sina första projekt. Att kunna erbjuda andra personer möjligheten till arbete är en förmån få förunnat. Det roliga kan dock snabbt ta slut och till och med sluta i konflikter, om man inte är vaksam på det ansvar och svårigheter som följer med när man anställer. Jag tänkte här ge lite generella tips och råd utifrån egna erfarenheter.

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Tomas Amlöv, skribent för Filmcafe.se
14 april 2011

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Tomas
    Producent
    Att anställa gäller ju både framför och bakom kameran. Även om de finns skillnader, så är likheterna stora - tex det där med att man bör undvika att anställa kompisar. Du är dock inne på helt rätt spår ang hur måmnga lågbudgetfilmare tänker. Vet själv hur jag tänkte när jag gjorde mina första filmer. Dels så fanns ju inter sajter som denna då och jag kände knappt några skådespelare, så det gjorde det svårare. Sedan trodde jag att de som faktiskt var skådespelare, tex i dramgruppen i skolan osv, inte skulle vara intresserade av att medverka i mina filmer (som var lite mer ”pang pang” än drama). Sedan finns det naturligtvis undantag till allt detta. Det är också en svår balansgång att som regissör eller producent inte anställa personer som anser sig mer lämpliga eller meriterade för producent- eller regissörsjobbet och gärna vill ”ta över”. Nyckelorden är nog respekt, integritet och förtroende.
  •  
    Kola
    Skådespelare
    Väldigt bra artikel (dock i behov av korrläsning). I samma anda skulle jag vilja lägga till att man inte ska rollsätta genom att använda sina kompisar (ett särskilt problem inom låg- och nollbudgetfilm) -- vilket alltför ofta händer, troligtvis bl a för att man (helt felaktigt) tror att en obetald eller lågbetald kompis kommer att leverera mer än en obetald eller lågbetald främling som faktiskt brinner för yrket. Man ska inte heller rollsätta den där coola snubben som C-fotot träffade på krogen dagen innan inspelningen, och inte heller han som var så ball på Pelles fest. Sedan står man dår på inspelningen och upptäcker att de inte kan leverera en enda replik -- om de ens dyker upp. Jag har skräckhistorier, tror mig. Men detta är kanske nåt som hör till en separat artikel om rollsättning.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!