Bli medlem Logga in

Karriär

Amanda vann filmfestivalens långfilmstipendium

Amanda vann filmfestivalens långfilmstipendium

Det vinnande projektet är Unga Sofie Bell av Amanda Adolfsson, som erhåller stipendiet till ett värde av 5, 4 miljoner kronor. Stipendiet delas ut för andra gången och initierades 2011 för att lyfta fram kvinnliga regissörer i början av sin karriär.

Två år på sig att göra filmen

Juryns motivering: En gripande och relevant historia från en regissör som redan visat prov på säker känsla för stil och spänning.

- Allt fler kvinnliga regissörer får chansen att visa upp sig och få in en fot i filmbranschen. Med Stockholms filmfestivals Långsfilmstipendium har vi möjlighet att stötta en ung och lovande filmskapare och skapa förutsättningar för en fortsatt karriär inom filmbranschen, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

Vinnaren har två år på sig att göra sin film som får världspremiär i november 2014 på Stockholms filmfestival, därefter får den färdiga filmen distribution av NonStop Entertainment i Norden och Baltikum och visas exklusivt i den digitala videobutiken i Telias premium on-demand tjänst, samt kommer senare att visas i SVT.

- Ett stort grattis till Amanda Adolfsson. Detta är ett mycket spännande filmprojekt och jag kan bara gratulera våra digitaltv-kunder som får möjlighet att se denna film redan två veckor efter att den haft biopremiär, säger Malin Frenning, President Broadband Services på TeliaSonera.

- Vi har haft förmånen att välja mellan tre på olika sätt mycket intressanta och angelägna filmer, var och en med en ung människa i huvudrollen, och med ett personligt konstnärskap som avsändare. Min förhoppning är att de alla tre ska förverkligas och nå sin publik, säger Magdalena Jangard, Svenska Filminstitutet.

Unga Sophie Bell

Vänskap, sex och fucking jävla död. En spännande och emotionellt berörande uppväxtskildring om att möta framtiden och samtidigt bearbeta det förflutna.
Regissör Amanda Adolfsson. Utbildad regissör vid Dramatiska Institutet och vinnare av stipendiet 1 km-film 2006, Unga Sophie Bell är hennes långfilmsdebut.
Producent Gila Bergqvist-Ulfung, Breidablick Film

Med stipendiet vill Stockholm Filmfestival uppmuntra ny svensk regitalang och lyfta kvinnliga regissörer. Initiativtagare till stipendiet är Stockholms filmfestival med Telia som huvudfinansiär och stöd av Svenska Filminstitutet, Europa Sound and Vision, Dagsljus och SVT. Den färdiga filmen har världspremiär på Stockholms filmfestival, distribueras i alla fönster av NonStop Entertainment i hela Norden och Baltikum och 14 dagar efter svensk biopremiär visas den exklusivt i den digitala videobutiken i Telias premium on-demand tjänst, samt kommer att visas senare i SVT.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
20 november 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Olivia
    Amatörskådespelare
    Går det att provspela för filmen?
  •  
    Johannes
    Regissör
    Anna? Hon som vann heter väl Amanda Adolfsson? Anna Adolfsson vet jag vem det är, men hon ser inte ut sådär :) Anna Adolfsson kan man förresten se på omslaget till tidningen HÄLSA just nu [:)]

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!